Wachtwoordpraat

  3 tips voor 'n sterk wachtwoord 

Wist je dat de gemiddelde internetgebruiker zo’n 40 wachtwoorden heeft? VEERTIG! Van Slack tot Facebook en van mijn DigiD tot Bol.com.

En hackers, die vieren feest: zij weten maar al te goed dat de meeste mensen niet zo creatief zijn met het bedenken van al die wachtwoorden. Favoriet bij velen zijn bijvoorbeeld 123456, qwerty, welkom en – jawel – ‘wachtwoord’. Makkelijk te onthouden, maar ook makkelijk te hacken! Hoe zorg je nou voor een goed wachtwoord? We geven je drie tips.

Een zin als wachtwoord

Je maakt het hackers lastig om jouw wachtwoord te raden als je een langer wachtwoord hebt. Elk teken moet los gekraakt worden en dat duurt te lang. Gebruik als wachtwoord daarom bijvoorbeeld een zin waarin je hoofdletters, kleine letters, cijfers en leestekens combineert. Een voorbeeld is een wachtwoord met daarin een WIE, WAT, WAAROM, WAAR en/of HOE.

MijnHondEet0pZ0ndagAltijdSaté!

Een nieuwe insteek

Jarenlang was het advies “Verander je wachtwoorden regelmatig en houd hackers buiten te deur!” Maar, wat blijkt: de mens houdt van gemak en kiest keer op keer een vrijwel identitiek wachtwoord. Welkom2018 wordt Welkom2019 en 1234 wordt 12345. En hackers, die kunnen hun lol niet op.

Tip #2: Bedenk allereerst een goede wachtwoordszin (die kan zeker een jaar mee). En kies wanneer je ‘m dan toch ververst, écht voor iets nieuws.

Slim onthouden

Handen omhoog voor iedereen die één wachtwoord gebruikt voor meerdere logins? Weer iets waar je hackers een plezier mee doet: ze kraken ‘m eenmalig en kunnen vervolgens bij de rest. We raden je dan ook aan om voor elke login een uniek wachtwoord te bedenken. Wordt dat lastig onthouden, dan kun je gebruikmaken van slimme bewaartools zoals 1Password.

Suc6!