Blog ambtelijk taalgebruik prinsjesdag

Ambtelijk taalgebruik

 Hoera! Prinsjesdag. 

Beste leden van de Staten-Generaal. De magische woorden waar de Koning vandaag de Eerste en Tweede Kamer mee verwelkomt. Zo magisch misschien zelfs, dat deze aanhef meer bekendheid heeft dan het werkelijke doel van deze derde dinsdag van september ;). Maar, even los van die magie: waar hebben we hier mee te maken? De crème de la crème van het ambtelijk taalgebruik!

Ambtelijk taalgebruik? Daar moet je bij wegblijven, toch? Daar kunnen we kort over zijn: JA. Ellenlange zinnen die na vier bijzinnen, vanuit een dubbele flikflak, in een spagaat voor de neus van de lezer blijven zweven.. daar heb je niks aan. Waarom? De taal is hoogdravend & ingewikkeld en de boodschap blijft onduidelijk.

Maar, omdat vandaag toch wel een beetje de nationale dag van de ambtelijke taal is, geven we er toch wat positieve aandacht aan. Dit zijn twee van onze favoriete no-go’s:

 

Ambtelijke taal #1: Gaarne

Doet als je snel leest denken aan ‘garde’, maar een e-mail die zo begint gaat helaas zelden over een goed recept. Dit woord komt letterlijk uit de 11e eeuw. It’s time to move on. Nee, als je iets ‘graag’ wilt ontvangen zeg dát dan.

En nog even dit: bedenk je wel dat jij met jouw ‘graag’ enkel op een vriendelijke manier aangeeft ‘iets te prefereren’. Moet iets écht voor een bepaalde deadline? Gebruik dan niet het woord ‘graag’, maar verwoord WAT je dan zo graag wilt en WAAROM.

 

Ambtelijke taal #2: Hopende u bij deze voldoende geïnformeerd te hebben.

Een ware klassieker. En als je het ons vraagt is dit een draak van een zin. Want wat zeg je hier eigenlijk? Zit je werkelijk met samengeknepen billen te hopen dat je genoeg informatie hebt gedeeld?

Je bespaart jezelf de informatiezorgen én het ambtelijk taalgebruik door direct een goede, informatieve brief of e-mail te schrijven. Eén met een kop & een staart en maar 1 mogelijke interpretatie.

Nu vraag je je misschien af ‘maar hoe schrijf je dan zo’n super tekst?’ Daarover binnenkort meer in een nieuwe blog! Volg ons op Instagram en je krijgt een sociaal seintje als ‘ie live staat.

 

Maar.. kan ambtelijk taalgebruik dan NOOIT?

De Koning gebruikt dus met verve stoffige taal en het wérkt. Kun jij ambtelijk taal ook voor jou laten spreken? Misschien toch wel! Wat dacht je bijvoorbeeld van wat ouderwetse, collegiale gezelligheid? Je decoreert met jouw ambtelijk taalgebruik dan wel geen Troonrede, maar een e-mail of Slackje naar je favoriete collega fleurt er toch echt van op.

Dus:
Serieus ambtelijk taalgebruik? Liever niet.
Lolletje trappen met een R in de keel? Gaarne.